De forskellige typer gravsteder.

Når man skal vælge det sidste hvilested for et familiemedlem eller til sig selv, findes der mange muligheder.

Fællesplænen eller de ukendtes gravsted, det er en græsplæne, med en fælles sten, hvor der kan placeres blomster. Det enkelte gravsted er ikke markeret på plænen. Det er den helt enkle løsning.

Fællesplæne med plade i græsset, er også en mulighed. Det er stadig en stor plæne, men over hver urne/kiste ligger en indgraveret stenplade i græsset. Ved hver plade er der placeret en vendbar vase til blomster.

Fællesplæne med sten og lille bed er den sidste mulighed inden for fællesplæner. Der har man en sten eller skråtstillet plade med et lille bed foran, hvor der bliver plantet forårs- og sommerblomster, gravstedet er omkranset af græs. Dette kan fås til både kister og urner.

Det traditionelle gravsted, ønsker man noget mere personligt, bør man vælge et rigtigt gravsted. Det er en lille have med hæk omkring i forskellige størrelser. De helt små er urnegravsteder med plads til to urner og de største har plads til seks kister. Disse gravsteder giver rige muligheder, for dem der ønsker noget lidt mere personligt. Der kan være store eller små gravsten, bede med blomster, forskellige buske, og træer og udsmykning. I gravstedsanlæggets udsmykning må der dog ikke bruges træ, glas, plastic og metal.

Skovkirkegården på Longelse kirkegård, er under opvækst, men det er
hensigten at  Skovkirkegården skal henligge så nær ved naturlige forhold i en skov som overhovedet muligt. Derfor er der på skovkirkegården særlige bestemmelser omkring gravsted, blomster og pynt, som det er vigtigt at overveje, inden der vælges gravsted i dette område.
Skovkirkegårdens ordensbestemmelser; læs her>>>

Mindelund med paradisæbletræer på Skrøbelev kirkegård:
Ved hvert paradisæbletræ må sættes én upoleret natursten på max. 40x60cm uden sokkel, som gravminde.
Ved nedsættelse af urne på gravplads betales den aktuelt gældende takst for tilsyn og vedligehold i fredningsperioden på 15 år.  Ved senere nedsættelse af pårørendes urne i samme gravsted, betales for forlængelse af første gravsted, sådan at hele gravstedet udløber samtidig.
Der må ikke indhegnes eller laves bed. Det er tilladt at lægge buketter, men kun i naturmaterialer, Det betyder at f.eks. vaser, kræmmerhuse, plasticblomster, bamser og lys ikke må sættes på gravstedet i mindelunden.
Der må ikke grandækkes af hensyn til græssets vækst. I perioden 1. søndag i advent til Hellig tre konger må der lægges kranse og dekorationer.
I mindelunden er der ingen vedligeholdelse for den enkelte gravstedsindehaver. Betalingen for gravstedet beregnes efter gældende bestemmelser for legatgravstedsaftaler (obligatorisk vedligeholdelse)

Eksempler på gravsteder: